fredag 27 september 2013

Festplanering: baklängesparty!



Gör något annorlunda nästa gång du bjuder in till middag eller fest. Överraska gästerna med ett baklängesparty! D.v.s en fest som börjar där en typisk partykväll slutar...
Gör såhär:
  • Antingen så anger du redan vid inbjudan vad det vankas för en slags tillställning. Klädkoden för att få komma på festen bör då vara: "så här ser jag ut efter en vild partynatt, klockan 04.00 på morgonen". Uppmana även gästerna till att förse sig med förfriskningar innan de anländer till din fest, för att komma i stämning för ett "party som börjar med småtimmarna".
  • Väljer du att inte berätta vad det väntas för ett slags party, så får gästerna sig en rejäl överraskning då de stiger innanför tröskeln i festlokalen, vilket också är väldigt roligt.
  • Som värd/värdinna sätter du med din klädsel ribban för festen. I detta fall betyder det att ha slipsen knyten runt huvudet, knappar uppknäppta i skjortan, mascara utkletat på kinden, lite för mycket smink, lite rufsigt hår, serpentiner virat runt din hals och absolut ingen kofta eller präktig jacka att dölja urringningen med. Naturligtvis tar du emot gästerna med ditt allra bästa festhumör.
  • Spara inte på krutet när du dekorerar festlokalen- det ska vara fullt med ballonger och serpentiner överallt. Att det är lite stökigt med flaskor lite varstans och skräp på golven- höjer "efterfeststämningen" ytterligare. När gästerna kommer så ska det föreställa slutet på festen, istället för början!
  • Glöm inte musiken, som ska spelas på högsta volym. Det ska vara låtar av blandad kompott, som folk önskar ju närmare småtimmarna man kommer. Hela festen börjar med fri dans på dansgolvet- och ja, alla måste dansa.
  • När gästerna kommer, får de alla en varsin lapp med ett uppdrag, som de inte får visa får någon. Alla gäster får olika uppdrag och olika tidpunkter för när dessa ska utföras. Ge mer vågade uppdrag till de som inte är särskilt blyga, osv. Uppdragen ska spegla temat för kvällen, t. ex: ge någon/några uppdraget att dansa otroligt pinsamt över hela dansgolvet under början av festen. Någon annan kan få i uppdrag att gå till flera personer av motsatt kön och säga: "jag säger INTE detta för att jag är full nu, men du är så jäkla snygg!" Dessa mer pinsamma uppdrag ska ske under början av festen såklart, eftersom det här inte är ett vanligt party som börjar fint och städat! Någon annan kan bli ombedd att hålla ett pinsamt tal, någon annan kan få i uppdrag att under en halvtimme sluddra i varje mening. Ju längre kvällen skrider, ju mer diskreta blir uppdragen och den som får den sista uppgiften, precis på slutet, kanske får något så enkelt som att gå runt till alla och säga: "men åååh så trevligt vi ska ha ikväll!" Allt detta för att skapa stämning för temat under kvällen, samt att det garanterat skapar massor med skratt och blir en riktig isbrytare.
  • Börja med att förse gästerna med alldeles för starka drinkar. Dessa kan med fördel stå på ett bord med en etikett framför och heta: "den där sista drinken framåt småtimmarna som du önskar att du aldrig drack".
  • På ett annat bord serveras varm korv med bröd med tillbehör. En etikett visar att det är "vickning" (nattamat).
  • Här passar det sen att ha en lek. Vilken bestämmer du!
  • Nu är det dags för efterrätten med kaffe och likör/whiskey och alla är välkomna till bords och uppmanas att snygga till sig inför middagen. Inga slipsar knutna runt huvudet är tillåtna vid bordet! Här passar det bra att öppna eventuella presenter som värden/värdinnan fått!
  • Direkt efter desserten blir det en bensträckare för toalettbesök, rökpaus, skvallerpaus, ta en nypa luft, o.d.
  • Därefter följer varmrätten med passande dryck.
  • Efter det blir det dags för en aptitretande förrätt och även där lämplig måltidsdryck. Eventuella tal hålls under förrätten och varmrätten.
  • Här precis efter middagen kan det sen vara läge att smyga in en presentationslek, för det är ju alltid kul att veta vilka som är med på tillställningen under kvällen! Här är ett tips på hur du på ett roligt sätt gör detta: Para i alla festdeltagare två och två. Se till att alla par har varsin penna. Dela ut papper med förtryckta frågor. Paren ska intervjua varandra och sen presentera den andra högt inför alla andra. Obligatorisk fråga för alla är namn, sen är det skojigt om frågorna för alla varierar. Förutom vad man heter, så får man bara två frågor var- dessa är av det tokiga slaget så att det blir lättsamt och roligt att lyssna på. Förslag på frågor: "om du måste vara ett djur- vilket skulle du då vara?"  "Vilken var din allra första CD-skiva"? och "vad är det värsta du har fått i födelsedagspresent"? Detta kan låta läskigt, men borde inte bli det alls, eftersom frågorna inte alls är seriösa och de flesta är "varm i kläderna" eftersom detta är i slutet av kvällen!
  • Servera välkomstdrinkar med något lätt och fräscht tilltugg. Var noga med att få fram budskapet att det är just en välkomstdrink, så att ingen missar den roliga detaljen. Kanske små lappar knutna runt glasfoten med "välkomstdrink" skrivet.
  • Ange från början vid inbjudan ett visst klockslag då festen är slut. Glöm inte att detta är precis i början av tillställningen och allt går fint och lugnt till och ingen spårar ur! 
  • Glöm inte att ta en massa kort under kvällen!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar