torsdag 18 juli 2013

Festplanering: ordna en lyckad baby shower

 
Bild lånad från Sweet Grace cake design, New York

Att ordna en så kallad "baby shower" för en blivande mamma har blivit poppis i Sverige på senare år. Men detta är ett relativt nytt påfund i vårat land. Översätter man direkt från engelskan så blir det "bäbisdusch" och det kan ju göra vem som helst förvirrad.
Här reder vi ut allt som har med BABY SHOWER att göra!

Vad är en baby shower?

Det är ett kalas som hålls för en blivande mamma i slutet av graviditeten, eller för någon som precis blivit mamma. Enligt tradition ska någon nära vän eller släkting ordna med hela rubbet; allt ifrån maten till dekorationer, och den blivande mammans uppgift är bara att ta det lugnt, njuta, umgås med sina gäster samt motta presenter. En baby shower kan vara en överraskning till mamman eller så involverar man henne i och med att fråga om hon har speciella önskemål vad gäller mat, dekorationer o.s.v. Vidare så är en baby shower är en lugn tillställning och hålls på dagtid, vanligtvis på förmiddagen. Själva ordet baby shower kommer ifrån att mamman blir "showered with gifts", d.v.s "översköljd med gåvor".  

Vilka bjuder man?

Traditionellt sett närvarar bara kvinnor vid en baby shower, men det har blivit vanligt på senare tid att en shower hålls för föräldrarna tillsammans, och därmed bjuds hela familjer in för att fira den kommande bebisen.

Vad äter man?

Lunch, fika eller både och. Att servera brunch med champagne är populärt. En välkomstdrink är trevligt!

Vad gör man?

Man kan....
  • Dricka välkomstdrink
  • Äta lunch/brunch/fika
  • Låta gästerna gissa vikt och längd på den kommande bebisen; lägg lappar med de gissade siffrorna i en ask och ta fram sen för att se vem som kom närmast.
  • Låta gästerna gissa mammans mages omkrets. Mät innan så att du har facit. Låt sen gästerna klippa av en så lång bit garn som dom tror magen är stor. Häng garnsnörena med hjälp av klädnypor på en lina för att se hur olika de har gissat och avslöja sen vem som kom närmast. Kanske vinnaren får ett litet pris?
  • Göra en egen s.k. "mina vänner-bok" men med personliga frågor för gästerna att fylla i. Boken och frågorna kan vara riktad antingen till mamman eller bebisen. Exempel på frågor: det här är min relation till din mamma, ett speciellt minne som jag har tillsammans med din mamma är, så här tror jag att du blir när du blir stor, osv. Väldigt kul att ha kvar i framtiden!
  • Köp ett gäng vita bebisbodys och tygpennor. Låt gästerna designa sin egen body till bebisen! Häng upp de små kläderna med klädnypor på en tvättlina mitt i rummet. Mamman kan utse den finaste som kanske vinner ett litet pris.
  • Ha en stor tavla där gästerna får klistra på post-it-lappar med sina namnförslag till bebisen. Gå igenom de kreativa förslagen högt inför alla. Brukar ge många skratt då alla förslag kanske inte är av den seriösa sorten.
  • Be gästerna att vid ankomsten lämna över ett bebiskort på dem själva till värdinnan; dessa sätts upp på en tavla och det blir en rolig gissningslek om vem som är vem.
  • Frågesport a la baby. Frågorna kan låta så här: hur många blöjor byter man ungefär det första halvåret? 
  • Öppna presenter (be någon att skriva ner vem som ger vad, förvirring uppstår lätt med många gåvor och många gäster)

Hur dekorerar man?

Vet man bebisens kön så kan man dekorera som man tycker efter det, annars kan man ju välja en mer neutral färgskala. Finast blir resultatet genom att matcha servetter, blommor, pappersartiklar o.s.v. Heliumballonger är väldigt fint för alla slags tillställningar, eller knyt ballonger med jämna mellanrum på presentsnören för att skapa fina girlanger. Tillverka egna pompoms av silkespapper och häng upp. Gör en fin välkomstskylt att sätta på ytterdörren tillsammans med lite ballonger. Är det sommar- löva entrén! Gosedjur är gulligt att involvera i utsmyckningen.

Vad är lämpliga presenter till den blivande mamman?

Man kan ge presenter både till mamman själv och/eller bebisen. Båda alternativen passar utmärkt vid en baby shower! Presentförslag bebis: blöjor, haklapp, bebiskläder, badbalja, handduk till bebis, nappflaska, gosedjur, snuttefilt, barnböcker, presentkort på barnaffär, leksaker. Att göra en blöjtårta är en riktigt gullig idé. Presentförslag mamman: hudkrämer och andra skönhetsprodukter, morgonrock, DVD-boxar för amningsnätter.

Övriga tips som sätter guldkant på en babyshower?

  • Låt en  eller några utvalda färger gå som en röd tråd genom hela kalaset. Om man vill kan man dessutom välja ett tema utöver det. Här är det bara fantasin som sätter gränser. Djungel- shower, nalle- shower, blinka lilla stjärna- shower, djurungar- shower, o.s.v, o.s.v. Kanske kallas den lille bebisen för något inne i magen såsom "lillgrodan". Varför inte anordna en supersöt baby shower för lillgrodan då, i exempelvis grönt? Det finns så otroligt mycket gulligt och roligt att göra bara man tänker till lite. Googla på engelska för att hitta enorm inspiration till allt som har med baby shower att göra.
  • När samtliga gäster har anlänt är det trevligt om värdinnan/mamman presenterar alla gäster högt och berättar lite kort om dem, om det är gäster som inte känner varandra.
  • Be någon pålitlig och duktig person ta kort genom hela festen. Som värdinna har du händerna fulla ändå och mamman ska inte behöva tänka på sånt.
  • Spela låg bakgrundsmusik med barnsånger/kärlekssånger som passar för evenemanget. Ger en mysig stämning!
  • Ge en enkel tackgåva till gästerna när de går. Det kan vara en tvål, doftljus, godis eller vad man nu tycker passar. Vill man skoja till det så kan man göra små "barnvaktskuponger" att utnyttja när barnet har fötts.
  • Mamman kan klä sig matchat med färgen på övriga dekorationer.
På butiken  Party Queen på södra Kungsgatan i Gävle finns det massor av skoj artiklar som hjälper dig att få till en lyckad baby shower! Välkommen in och låt dig inspireras eller besök vår webbutik: www.partyqueen.se



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar