onsdag 17 juli 2013

Festplanering: dop/namngivning



Som vid alla andra tillställningar- stora som små- är det bra att ha en röd tråd som går igenom hela evenemanget. Vid namngivningar och särskilt vid dop, brukar man vilja ha en mer klassisk/sofistikerad ton på dekorationer o. s.v.
Två bra tips att "knyta ihop säcken" på vid dessa högtidliga tillfällen, är:

EN FÄRGSKALA
En eller några olika färger på ALLT; inbjudningskorten, blommorna på borden, servetterna, ballongerna o.sv. Detta ger ett mycket enhetligt och vackert intryck för gästerna, för att inte tala om alla fina fotografier som finns kvar till framtiden.

och/eller:

FÖLJ ÅRSTIDEN
Det finns egentligen inget vackrare än att bjuda in naturen till festbordet och kyrkan. Redan på inbjudningskortet, bjud in till "höstdop" eller "namngivning i adventstid". Låt sen årstiden prägla hela festen. Läs våra tips nedan för bästa sättet hur!

SOMMAR
Den mest underbara platsen för ett sommardop/namngivning är såklart under bar himmel. Kanske i din egen trädgård. Titta runt i god tid efter festplatser utomhus. Eftersom vädret aldrig går att lita på så är ett partytält ett absolut måste i festplaneringen (i alla fall till och med dagen före festen!) Finaste festdekorationen är blommor och det kan inte bli för mycket. Man kan plocka själv för ingenting i kostnad eller köpa på blomsteraffären. Låt björklöv bilda en vacker ingång till trädgården eller tältet. Knyt i ballonger i glada, klara färger. Vid ett kalas intill havet passar snäckor och stenar på borden ypperligt, tillsammans med blommor. Servera: buffé med kallskuret, smörgåstårta, fräscha sallader, enklare midsommarmat, kakbuffé, alkoholfritt bubbel, jordgubbstårta.

HÖST
Plocka kottar, ekollon, rönnbär och gyllene höstlöv i gult, rött och orange att dekorera borden med, ovanpå en vit duk. Låt en höstig blomma/ett knippe grenar med höstlöv vara mittpunkten på bordet (för långbord behövs givetvis flera blommor). Värmeljus på borden ger stor myskänsla. Sänk gärna takbelysningen en aning om det går. Lyktor på borden. Pumpor (ej utskurna) äpplen i korgar och olika sädesslag ger en underbar höstig stämning. Välj gärna en murrig och ombonad  lokal till fikat/middagen. Servera: välkomstdryck i form av varm äppelmust. Mustiga pajer, gärna med svamp. Soppor, gratänger, grytor.  Paj med äpple eller pumpa till efterrätt. (se inspirationsbilder från höstdop längst ner på sidan)

JUL
Välkomna gästerna in i värmen med stämningsfull julmusik och julens dofter. Granris är perfekt att dekorera borden med. Andra tips är att ha genomskinliga vaser med julkulor i, låtsassnö på borden och rikligt med levande ljus. Gör snölyktor vid varsin sida av entrén till lokalen. Servera: välkomstglögg med russin och mandlar. Julsmörgås med en liten buffé av pålägg och tillbehör. Julmust som dryck. Pepparkakscheesecake till efterrätt, alternativt en stor kakbuffé med en smak av jul.

VINTER
En vacker färgskala för ett vinterdop/namngivning är silver, ljusblått och vitt. Det passar även mycket fint med en gnutta ljusrosa till.  Tänk "winter wonderland!" Låt en vit duk vara basen i dukningen, och rulla ut en silvrig eller ljusblå löpare ovanpå. Strö låtsassnö på borden, och lite kottar. Här passar det mycket fint med något stickat inslag, kanske stickade blomkrukor eller små stickade halsdukar till blomvaserna. Häng upp massor med vita pompoms i fiskelinor i taken över borden, likt snöbollar.  Servera: varm choklad som en liten välkomstdrink. Om gästerna ska bjudas på mat så passar all varm mat bra; grytor, gratänger, varma mackor, soppor. Dop/namngivningstårta till efterrätt och/eller en kakbuffé.

VÅR
Våren är en underbar tid för dop/namngivningskalas! Gå loss med den pasteliga färgskalan och dekorera med blommor och videung. Det här är tiden på året då naturen föds på nytt och djuren får sina ungar. Människor blir gladare och får energi av solens strålar. Ett sött inslag i pynt och dekorationer kan vara att ha med små djurungar, fågelbon och ägg. Utslaget björkris blir vackra mittpunkter på borden. Servera: välkomstdryck i form av alkoholfritt bubbel ger vår/försommarkänslor. Ligger festen runt påsk kan det vara trevligt att ha en påskinspirerad liten matbuffé/kakbuffé.


ÖVRIGA TIPS TILL DOPET/NAMNGIVNINGEN
  • Spela lugna och mysiga kärlekslåtar/barnlåtar i bakgrunden som passar för evenemanget, till exempel: från Astrid Lindgrens filmer, Disney, klassiska barnvisor, visor skrivna för dop o.sv. Det finns hur mycket vackra sånger som helst som passar perfekt för dop/namngivning.
  • Solosång är ett vackert inslag en sån här speciell dag. Det finns en uppsjö av fina sånger som lämpar sig vid dop/namngivning.
  • Doft är det starkaste sinne som vi människor har. Ett doftljus eller blommor med svag, härlig doft är inte fel. En doft av god mat och dryck är även underbart att mötas av som gäst (glögg, saffran, varm mat, nybakade bullar, osv, osv).
  • Fäst en liten minibrosch med riktiga blommor på bröstet på bebisens dopklänning.
  • Fråga om någon nära vän/släkting vill läsa upp en dikt i kyrkan eller vid middagen/fikat.
  • Gör dopet/namngivningen personlig genom att som förälder säga några väl valda ord till bebisen i kyrkan eller på festen. Varning för att det kan bli ett riktigt tårkalas!
  • Det har blivit allt vanligare att gå in till sång i kyrkan vid dop, precis som vid ett bröllop. Det markerar på ett fint sätt att ceremonin har startat. Utgång till musik brukar vara mest praktisk att hoppa över, eftersom gästerna gärna vill få ett tillfälle att fota familjen framme vid dopskålen och det passar perfekt när ceremonin är slut.
  • Enkel och effektfull dukning: Enfärgade pappersdukar på alla bord. Rulla sen ut ett fint inslagningspapper på mitten av bordet. Fungerar precis som en löpare i tyg, men kan behövas tejpas fast i duken.
  • Låt någonting utgöra en mittpunkt på bordet som återkommer med jämna mellanrum. Vanligast är att ha en stor blomma/bukett/ljuslykta.
  • Skriv små lappar med barnets samtliga namn som överskrift (ett namn per lapp). Under namnet skriver du exempelvis vad namnet betyder, vad namnet betyder för er som föräldrar, varför ni valde det, o.s.v. Du kan också göra en lapp med överskriften "När ..... föddes". Under skriver du vikt, längd, och kort om hur det kändes för er som föräldrar när er lilla skatt kom till världen. Kopiera upp dessa lappar och fäst på en starkare yta; till exempel en träkloss, en sten eller ett starkare papper som du viker dubbelt. Sprid ut lapparna på borden där gästerna ska sitta och äta. Detta blir ett jättemysigt samtalsämne och är dessutom fint som dekoration och gör dukningen mycket personlig. 
  • Man kan hitta väldigt söta, personliga och passande dekorationer för alla slags kalas på loppisar för nästan inga pengar alls.
  • Dekorera med bilder i ramar från klassiska barnböcker. Elsa Beskows bilder ger en mjuk, vänlig och barnkär känsla.
  • Etikettlappar till samtlig mat/bakverk är trevligt att mötas av som gäst, så att man vet vad man stoppar i sig.
  • De flesta anser att lekar inte lämpar sig för dop (även om alla gör som dom vill!) men det är ändå kul om det händer något. En rolig grej är att gästerna får fylla i några frågor a la dåtidens "mina vännerböcker". Gör såhär: skriv ca fem frågor, per papper. Ha gärna några olika versioner på frågorna så att det blir mer variation på läsningen sen! Frågorna ska spegla tiden vi lever i just nu och kan se ut såhär: vilket program på TV är typiskt för just nu? Vilket mode gäller i år? Vilken mat är populär just nu? En typisk löpsedel från i år kan se ut såhär? Vidare, så är det roligt med frågor som rör bebisen, till exempel: När du blir stor tror jag att du kommer jobba med? Så här tror jag att du blir som person? Gästen måste såklart även skriva sitt namn. Dessa papper med pennor kan ligga på ett bord lite avsides så kan gästerna fylla i när det passar!
  • Be någon duktig och pålitlig person fotografera under dagen. Som värdpar/föräldrar har du inte tid med det!
  • Sådana här tillställningar kan bli långdragna för små barn med spring i benen: arrangera ett bord lite vid sidan av med kritor, papper och pyssel som de kan sysselsätta sig med.
  • Allra vanligast vid dop/namngivning är att bjuda på fika, men klart uppskattat är också att bjuda på lunch/middag/brunch eller vad man nu vill hitta på!
  • Belysning är viktig för stämningen. Om det är en tillställning på vinterhalvåret, ha mycket värmeljus på borden och sänk belysningen i taket en aning, så blir allt så mycket mysigare.
  • Istället för att skicka ut tackkort efter festen: beställ ett gäng foton i liten storlek på barnet och köp passande billiga ramar  och sätt in. Slå in samtliga inramade kort med fint inslagningspapper och på en liten etikett skriver du "tack för att du kom till mitt dop/namngivning"/barnets namn. Ge ut dessa små paket när festen är slut. Det blir en fin och uppskattad tackgåva!
  • Som föräldrar till det lilla barnet, res er gärna upp och håll ett kort litet tal (behöver bara vara några ord) om hur glada och tacksamma ni är över att se alla gäster där en stor dag som denna.
  • Kom ihåg att ett dop/namngivning är en tillställning för barn. Lite barnskrik och skratt i kyrkan och på festen livar bara upp stämningen! Låt avslappnat vara ledordet en sådan här härlig dag! 
Välkommen in till butiken Party Queen på Södra Kungsgatan i Gävle och låt dig inspireras till din nästa fest eller besök vår webbutik: www.partyqueen.se  Vi har pappersmuggar, papperstallrikar, plastbestick, servetter, konfetti och ballonger i alla möjliga färger, med mycket mera!


 

















































































Inga kommentarer:

Skicka en kommentar