lördag 27 augusti 2011

Festplanering: med en färg som tema



Att välja en färg som tema till en fest eller middag är enkelt och effektfullt. Du väljer själv hur mycket färgen ska prägla tillställningen. Det är häftigt om man låter även mat och dryck gå i samma färg. Vitt är den enklaste festfärgen, men med lite fantasi och kreativitet så kan man även få till ett spektakulärt orange party. Färger påverkar helt klart vårat undermedvetna och får oss i olika sinnesstämningar. Här är en färgguide till ditt nästa festplanerande!

VITT

Betyder: renhet, barndom och oskuld
För festen: Gör rummet större och är perfekt om du vill skapa en neutral stämning. Enbart vitt ger ett sterilt intryck. I kombination med pastellfärger, silver, kristall eller guld skapar du enkelt en lyxig och festlig atmosfär. Vitt är den klart lättaste och bästa festfärgen- ensam- eller i kombination med andra färger.

ROSA

Betyder: ömhet, kravlös kärlek, elegans, sentamentalitet
För festen: rosa är inbjudande och skapar en atmosfär där gästerna gärna dröjer sig kvar. (Alltså inget bra val om du vill att dina gäster ska gå hem tidigt.) Ger ett flickigt och ungt intryck. Rosa sägs framkalla bättre självkänsla. Perfekt festfärg för tjejer från 0-100 år. Passar lika bra till ettårskalaset, som till tonårs-spapartyt som till Sex and the Cityfesten.

ORANGE

Betyder: glädje, optimism, hälsa, självsäkerhet, utveckling och energi
För festen: orange förminskar rummet. Framkallar en positiv, vibrerande och intim stämning. Färgen funderar jättebra i sociala sammanhang och gör människor pigga. Orange är en aptitretande färg som får folk att tänka på god mat.

RÖTT

Betyder: kärlek, frihet, lidelse, passion, hetta, trots och kaos.
För festen: Precis som orange är röd en vibrerande färg som tillför mycket energi till festrummet och får fart på blodcirkulationen. Rött ger ett varmt intryck. Ljusröda toner har en förstorande effekt medan mörkare toner krymper rummet och ger en mer gammaldags atmosfär. Detta är ansedd som den mest sexiga färgen medan vissa kan tycka att rött är en deprimerande färg. Rött är den färg som framkallar starkast känslor. Perfekt färg för vampyr, Moulin Rouge eller Hollywoodfesten.

GULT

Betyder: glädje, lycka, frihet, vishet och kreativitet
För festen: passar året om och förstorar rummet. Det självklara valet för en spontan och uppsluppen fest. Gult är också färgen för kommunikation. Fungerar toppenbra till barnkalas i kombination med stark orange och rosa.

GRÖNT

Betyder: hopp, balans, lugn, ansvar och framgång.
För festen: när du vill ha en avslappnad och lugn tillställning med gäster som pratar lågmält med varandra. Symboliserar natur, växande, kretslopp och ekologi. Ljusgrönt anses ge ökad livsglädje och välmående. Grönt anses dessutom vara färgen för spöken, monster och sjöjungfrur.

BLÅTT

Betyder: stabilitet, djup, intellekt och elegans, sanning, tillit.
För festen: blått sägs vara bra för koncentrationsförmågan och har en positiv effekt på hjärnan. Påminner om vatten, svalka och oändlighet. Ger också ett hygieniskt och rent intryck- bra om du inte hunnit städa innan festen. Ljusare blåa nyanser förstorar rummet. Blått är fridens färg och sägs lindra smärta. Blått är nästan en självklar färg på fester som har havs, segling eller strandtema.

LILA

Betyder: meditation, magi 
För festen: andlighetens färg. Driver bort svartsjuka och missunsamhet. Skapar en mystisk och förtrollande stämning. Perfekt färg för "Tusen och en nattfesten" och  Halloweenpartyt.

BRUN

Betyder: natur, trygghet, ombonad, ro
För festen: Sägs bringa människor närmare varandra. Brun uppfattas ofta som en mycket behaglig och trygg färg. Perfekt färg tillsammans med andra naturelement till camping, bonde eller höstfesten.



SVART

Betyder: mystik, magi, sensualism, hat, sorg, rädsla, övergivenhet och ensamhet.
För festen: för mycket svart ger ett deprimerande intryck. Svart kan dock användas för att framhäva andra starkt färgade föremål eller om du vill förminska eller tydligt avskärma en yta. Ett svart tygskynke med några ljusslingor fasttråcklade blir en stjärnhimmel. Svart tillsammans med en annan färg kan ge en maskulin atmosfär. Mycket svart är en given färg till Halloweenfesten, gärna i kombination med stark orange och mörklila.

Livet är en fest!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar