tisdag 16 augusti 2011

Festplanering: inbjudan


En fest börjar redan när gästen plockar upp inbjudningskortet från hallmattan. Naturligtvis måste kortet innehålla all nödvändig information, men ska oxå väcka nyfikenhet och förväntan.

Med dagens teknik är det enkelt och praktiskt att bjuda in till fest via Internet.  Som gäst får man ofta en direkt överblick om vilka som är bjudna, samt har möjlighet att svara om man kan komma, med bara ett litet klick. Trots detta, kan Internet aldrig mäta sig med att få ett riktigt inbjudningskort hem till din brevlåda. Skriftliga inbjudningar känns mer seriöst och ger även festen större dignitet än om du bjuder i förbifarten eller via telefon.

Det behöver inte kosta mycket att göra sina egna personliga inbjudningskort till festen. Det är omtanken i arbetet som räknas här och visar din entusiasm som värd. Här har du dessutom din första chans att få gästen att känna sig välkommen. Kom ihåg att det engagemang som värden/ värdinnan lägger ner oftast avspeglar sig på gästerna. Redan här ska gästen känna stämningen för vad som komma skall- något utöver det vanliga. Utgå ifrån festens tema och hämta inspiration i tidningar, böcker och i papper och hobbyaffärer till exempel. Lämpliga prylar och matrial kan man finna på de mest oväntade ställen.  Kanske låter du kortet dofta lätt orientaliskt (till indiska middagsfesten) eller kanske lägger du några rosblad i (till bröllopet). Är det ett surfparty på gång, så passar det bra att spraylimma inbjudningskortet och sen strö över lite  sand. Är det piratparty i görningen så finns det väl inget mer passande än att skicka flaskpost? Om man har tänkt ut en eller flera färger som festen ska gå i- så ska det synas redan här som en röd tråd. Planering är nyckeln till en riktigt bra och snygg fest. Tänk långsiktigt och ta med dig lämpliga föremål från resan till temafesten: snäckor, utländska tidningar, sand, osv. Dessa föremål kan du använda dig av och dekorera inbjudningskorten med.

Tips till inbjudningskorten:

  • Låt inbjudningskorten förmedla festens tema
  • Handskriv alltid kuverten
  • Använd julklappslack att försegla kuverten med
  • Knyt ett vackert band runt kortet
  • Lägg i några blomblad eller skvätt en droppe parfym i kuvertet
  • Använd ett passande matrial någonstans på kortet: sandpapper, filt, silkespapper, glitter m.m
  • Välj fina frimärken
  • För temafester- ju galnare desto bättre. Allt för att sticka ut och visa gästerna att de har en annorlunda kväll att se fram emot.

Texten har lika stor betydelse som inbjudningskortets grafiska utformning. Oavsett festens storlek är det viktigt att tänka igenom vilken text som ska kommuniceras. Var så tydlig som möjligt så att gästerna förstår vilken sorts tillställning de har bjudits till.

Checklista för inbjudningskortet:

  • Tid
  • Plats
  • Typ av förtäring (middag, plockmat, snacks) så att gästerna vet om de ska komma hungriga eller mätta. Men avslöja inte den exakta menyn, det blir mer spännande så.
  • Klädsel
  • O.S.A-datum (med god marginal)
  • Kontaktuppgifter
  • Ev. Vägbeskrivning och portkod

R.S.V.P eller OSA?

R.S.V.P är en förkortning för franskans "Réspondez síl vous plait" och betyder ungefär var vänlig att svara. OSA är den svenska versionen och är en förkortning av "om svar anhålles". Du bestämmer själv vilken förkortning du vill använda. R.S.V.P anses lite tjusigare.

VIP

Skriv ett personligt meddelande och lägg det tillsammans med inbjudan till den gäst eller de gäster du extra gärna ser på festen. Det är en trevlig gest och ökar chanserna.

Hur lång tid innan bör man skicka ett inbjudningskort?

Det beror på typen av tillställning. Inför bröllop ska inbjudan postas åtta- tio veckor före den stora dagen. Vid större middagar eller festligheter är fyra-sex veckors framförhållning lagom. För mingeltillställningar/coctailpartyn räcker det gott med två- fyra veckor.

Spara datumet-kort:

Planerar du ett värstingparty som ingen bara får missa, kan du skicka ut ett "spara datumet-kort" några veckor innan du skickar ut inbjudan med alla detaljer. På kortet berättar du att det blir en storslagen fest och att gäster bör reservera datumet.

Kom ihåg tackkortet

Det är alltid trevligt med några handskrivna rader när det gäller tackkortet.  Bifoga gärna en eller några bilder från kvällen, det uppskattas alltid.

Hos oss på Party Queen i Gävle har vi många olika inbjudningskort till barnkalas, men du har även möjlighet att beställa inbjudningskort och tackkort till barnkalaset eller festen med personlig design. Kom in i butiken så berättar vi mer!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar